Roman Mutfağını Tanıyor muyuz?-2 (ROMAN KAVURMA)

Sizce Roman  yemek kültürü ne kadar biliniyor?

Peki Siz Hiç Roman kavurma yediniz mi?

   Roman Mutfağı serisinin ilk yazısında hatırlayacak olursa; bir toplumun kültürünü ve kimliğini yansıtan önemli etkenlerden birisi de yemekleridir (Berik ve Kahraman, 2009: 212). Yemek kişisel ve toplumsal yönleri olan bir kültür unsuru olup yaşanan fiziki ve kültürel coğrafya yemek kültürünü de yakından etkilemektedir (Sitti, Hayta ve Yetim, 2009: 208).

Edirne’den İzmir’e, İzmir’den Düzce’ye her bölgede Roman mutfak kültüründen farklı farklı tatların yer aldığını görmekteyiz. Kim yemekler özel günlere özelken kim yemekle sofraların vazgeçilmezlerindendir. Mutfak kültüründeki bölgesel farklılıklar yaşınıyor olsa tüm bölgelerden ortak olan bir şey vardır o da etli yemeklerin sofralarda büyük bir önemi olduğudur. ” Bizde etsiz yemek pişmez” sözü herhalde çoğu Roman mahallesinde duyulan sözlerden bir tanesidir. Etten kasıtı sadace kırmızı et olarak düşünülürse büyük bir yanılgı olacaktır özellikle  sakatat olarak tanımlanan malzemelelerde Roman mutfağında büyük bir öneme sahiptir.

Roman mutfak kültüründe yapımı kolay olan, muhafazası kolay olan, ve malzemelerine kolaylık erişilebilir olan yemeklerin büyük bir yerinin olduğunu geçen ki yazıda belirtmiştik. Sakatattan yapılan yemeklerin belki de pişirmesinin kolay ve pratik olması sebebiyle  mutfak kültüründe büyük ve önemli bir yer edinmiştir. Farklı bölgelerde Romanlar tarafından sık sık tüketilen sakatattan yapılan farklı farklı yemeklerle karşılaşması ihtimali bulunmaktadır.

Romani Godi olarak Roman yerleşimlerine gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde öğrendiğimiz, yeniden hatırladığımız bazı yemeklerin yemek tariflerini sizler için derlemek devam ediyoruz.  Bu yemeklerden bir tanesi olan sakatattan yapılan yemekler bir tanesi de Roman Kavurma özellikle Düzce bölgesinde karşılaşılan yemeklerden bir tanesidir.

Düzce ve Roman kavurmadan bahis açıldığı zaman çoğu insan için sıradan gelen ama içinde hoşluk barındıran bir durumda aktarmadan geçmek doğru olmayacaktır. Roman yaşadıkları şehirlerin bir parça değilmiş de ve yaşadıkları şehirlerin ortak kültürüne hiçbir etkilerin yokmuş gibi bir algı sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu algıdan uzak, küçük bir detay gibi gözüken ama Roman kültürel mirasları ortak bir yaklaşımla sahiplendiğine yönelik emare barındıran güzel bir örneği paylaşmak güzel olabilir. Düzce Belediyesine ait bir iştirak olan Düzce BEL-TUR’un web sitesinde Düzce bölgesinde yemekler tanıtılmakta ve bu kısımda Roman yemekleri başlığı yer almaktadır. Bu yemeklerden bir taneside Roman kavurmadır.

Hızlı ve pratik bir yapıma sahip olan; lezzetli Roman kavurma gündelik yaşamda aceleci ve yoğun bir tempoya sahip olanlar için harika bir fırsattır. Düzce’ye yolunuz düşerse belkide bir Roman mahallesine misafir olup tadına bakabilirsiniz veya evde kendinizde deneyebilirsiniz.

Roman kavurmayı kendi denemek isteyenler için ihtiyaç olunan malzemeler ve tarifi şu şekildedir:

  1. İhtiyaç olanan malzemeler:
  • 500 g uykuluk
  • 500 g yürek
  • 500 g böbrek
  • 300 g ciğer
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Yarım yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik1
  • tatlı kaşığı tuz

2. Hazırlanışı:

  • Uykuluk, yürek, böbrek ve ciğerler bol su ile yıkanır ve ardından doğranır
  • Ayrı ayrı kaplarda ortalama 10 dakika kavrulur
  • Kavurma işleminden sonra hepsi bir tavada birleştirilir ve bu şekilde 5 dakika daha kavrulur
  • Tuz ve baharatları eklenerek sunuma hazırlanır.

Afiyet olsun 🙂

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.