Roman Mutfağını Tanıyor muyuz?-5 (ROMAN ÇORBASI)

 

Roman Çorbasını Biliyor musunuz?

 Çoğu toplumda bir başlangıç yemeği olan çorba özellikle az malzemeyle ihtiyaç duyulan ve onlarca çeşitinin bulunduğu bir sulu yemektir. Hem soğu havalar insanın içini ısıtan çorbalar hem de doyurucu bir özelliğe sahiptir. Özellikle yoksulluğun ve kıtlığın yaygın olduğu dönemlerde az malzemeye ihtiyaç duyulması sebebiyle çoğu toplum tarafından sulu yemekler ve çorbaların yaygın olarak tercih edildiği görülmektedir. Roman toplumunda mutfak kültüründe sulu yemeklerin ve çorbalarında önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Özellikle göç dönemlerinde muhafazası kolay ürünlerle doğada bolca bulanan suyunun buluştuğu çorbalar Roman toplumu için her zaman tercih edilen yemeklerden olmuştur.

Roman mutfağında yer alan çorbalardan bir taneside Kıtlık çorbasıdır. Kıtlı çorbası Romanların yaşadığı farklı bölgelerde tüketilmekle beraber sepetçi Romanlardan bir hikayeye de sahiptir.

Hikayeyi Bianette Nebahat Bilgiç şu şekilde kaleme almıştır;

”Annemden dinlediğim Romanların Kıtlık Çorbası tarifi, o dönem benim gibi Kadıköy’de çiçeklik değil de sepet örüp satanlardan kalmış bir hikayeye dayanıyor.

Bu çorbanın hikayesi yüz yıl öncesine dayanıyor. Beş altı çocuklu bir kadının eşi başka bir yerde çalışmak için eşini terk ediyor.  Bir orman kıyısında çadırda yaşayan aile sepet örüp satarak geçimini sağlıyor. Kadın sepetlerini alıp satmak için şehre iniyor. Fakat bir tane bile satamıyor ve çadıra eli boş dönüyor.

Döndüğünde çocuklarının karnını nasıl doyuracağını kara kara düşünürken çadırda bulduğu biraz toz biberi, çok az un ve çok az katı yağı bir tencereye koyuyor. Sonra dereden bir kapla su getiriyor malzemelerin içine ekliyor. Etrafta bulduğu çalı çırpıyı da toplayıp ateş yakıyor, tencereyi de ateşin üstüne koyup çorbayı pişiriyor. Bu çorbayı Romanlar evlerde çok fazla yapmasa da özellikle yeni yıl için ormana kotina çiçeği toplamaya gidenler kurdukları çadırlarda pişirmeye devam ediyorlar.”

Bu gün özellikle sepetçi ve çiçekçi bazı Roman grupların dönemsel olarak çadırda bulunduğum dönemlerde tercih edilen Kıtlık çorbası evlerde tüketilmektedir. Yazıyı okurken benim  ”Annem biz çocukken çok yapardı”  diyenlerin olacaktır 🙂

Bir hikayeye sahip olan ve yapımı kolay olan Kıtlık Çorbasını denemek isteyenler için ihtiyaç olan malzemeler ve tarif şu şekildedir:

İhtiyaç olan malzemeler:

  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı soğuk su
  • 1 yumurta sarısı
  • Bir tutam kırmızı toz biber
  • Bir tutam nane
  • 1 litre su( Üç su bardağı soğuk sudan hariç olarak)

Tarif:

  • Tozbiberi, nane, sıvı yağ ile tencerede kızdırılır
  • Sonrasında tencereye  bir litre su konulur ve kaynamaya bırakılır.
  • Bu sırada başka bir kapta üç su bardağı suda un ve yumurta sarısı çırpılır.
  • Ayrı kapta çırpılan karşım kaynamakta olan tencereye dökülür.
  • Kaynayıncaya kadar karıştırılır ve tuzu ilave edildikten sonra servis edilmeye hazırdır.

Herkese Afiyet olsun:)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.