Yakın Tarihte Roman Liderler: Bronislawa Wajs/Papusza
“Gelin dünyanın dört bir yanındaki Çingeneler, gelin yanıma. Gelin ormana, büyük ateşin başına.”
Nazi acımasızlığının, okuma yazma öğrenme mücadelesi ve bunun için uğradığı şiddetin, sırf şiir yazdığı için bir şairin kendi toplumundan reddedilmenin hikâyesi: “Papusza / Taş Bebek”.
Papusza olarak bilinen Bronislawa Wajs, şiirleri resmi olarak yayımlanan ve Lehçe’ye çevrilen ilk Roman şairdir. Romanların ve Yahudilerin birlikte soykırıma uğradığı ikinci dünya savaşında yaşadıklarını anlattığı “Kanlı Gözyaşları” ve “Alman Zulmü Altında Yaşadıklarımız”şiirlerinden en bilinenleridir. Şiirlerinde Roman Kadınların yaşamında zorluklar ve Roman kadınların mücadeleci ruhundan esintiler yer almaktadır
Şiiri yazmak yerine şiiri yaşamayı seçen bu Papusza’nın yaşamındaki birçok dönüm noktası bulunuyor. Binbir engelle mücadele ederek okuma yazma öğrenmesi, zorla evlendirilişi, savaş sırasında tanık oldukları ve Jerzy Ficowski ile tanışması bu dönüm noktalarından en önemlileridir.
Papusza için okuma yazmayı öğrenme süreci hiç kolay olmaz. Ancak O, uğradığı tüm baskı ve şiddete rağmen okuma yazma öğrenmeyi başarır.