Adalet Arayışı Suç Değildir; Bayır Ailesi Adalet Arıyor!

Adalet Arayışı Suç Değildir; Roman olan Bayır Ailesi Adalet Arıyor!

31 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul’un Ataşehir ilçesinde Mustafa Kemal Paşa Kalekolu’nda Roman etnik kökene sahip olan Bayır Ailesi, memurların kendilerine yönelik ırkçılık yaptığını ve üç aile üyesinin polis ekipleri tarafından işkence gördüklerini belirtmişlerdir. Irkçı muameleye maruz kalan, tehdit ve işkenceyle tutanak imzalatıldığını söyleyen Bayır ailesi mensupları polislerden şikayetçi olmuştu.

İşkenceye ve ırkçı söylemlere maruz bırakılan Roman ailenin şikayetçi oldukları kolluk görevlileri hakkında iddianame hazırlanmamışken, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, “Hakaret, görevi yaptırmama için direnme’ iddialarıyla adalet arayışındaki Bayır ailesi hakkında ceza isteminde bulunarak mağdur aileyi sanık durumuna getirdi.

Haklarında açılan misilleme davaya rağmen adalet arayışından vazgeçmeyen Bayır ailesinin adalet arayışı benzer olayı tecrübe eden birçok insan için cesaret verici öneme sahiptir.

Romani Godi(Roman Hafıza Çalışmaları Derneği) ve ERRC(Avrupa Roman Hakları Merkezi) olarak sürecin takipçi olduğumuz belirtiyor ve tüm ilgilileri Antigpypsizme(Roman Karşıtlığı) karşı dayanışma davet ediyoruz.

Çağrıcısı olduğumuz dayanışma metinine imzacı olan 30 imzacı sivil toplum örgütüyle beraber Bayır ailesiyle dayanışma içinde olduğunu ve Bayır ailesinin adalet arayışı sürecinde dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyor; Adalet Bakanlığı’nı, İçişleri Bakanlığı’nı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nu (TİHEK) sorumlulukları yerine getirmeye çağrıyoruz.

 

Sivil toplum örgütlerinin dayanışma metni ve imzacı Örgütler:

 

Adalet Arayışı Suç Değildir!

 

31 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul, Ataşehir ilçesi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde; Resul Bayır katıldığı düğünde,  saat 19.30’da düğünü dağıtmak isteyen kolluk kuvvetleri tarafından hukuki bir dayanak olmaksızın polislere karşı çıktığı iddiasıyla gözaltına alındı. Ardından götürüldüğü Ataşehir Mustafa Kemal Polis Merkezi(Kalekol)’nda Resul Bayır aile üyeleriyle beraber işkence ve Roman kimliklerine dönük üzerinden ırkçılığa maruz kalmaları sebebiyle şikayetçi oldular.

Kolluk kuvvetlerinin ”balkondan düştüler” ve ”kendi aralarında kavga ettiler” gibi söylemlerle işkence iddialarının üzerini kapatmaya çalışmasına karşın adalet arayışından vazgeçmeyen Bayır ailesi misilleme davası açıldı.

İşkenceye, antigypyisizme ve ırkçı söylemlere maruz bırakıldıklarını belirterek şikayetçi olan Bayır ailesinin şikayetleriyle ilgili kolluk görevlileri hakkında iddianame hazırlanmamış iken savcılık “Hakaret, görevi yaptırmamak için direnme’ iddialarıyla adalet arayışındaki Roman aile hakkında ceza isteminde bulunarak mağdur aileyi sanık durumuna getirdi.
Dezavantajlı grupların ağır insan hakları ihlallerine karşı baskı altında hissetmelerine neden olabilecek uygulamalar kaygı vericidir.

Derin yoksulluk ve antigypyiszm kıskancında, adalet arayışındaki Bayır ailesi özelinde Roman toplumunun hedef alındığı yargılamaya karşı aşağıda imzası olan sivil toplum örgütleri olarak Bayır ailesiyle dayanışma içerisindeyiz.

-Bayır ailesine dönük yargılamada ve ailenin suç duyurusu sürecindeki soruşturmada yargı bağımsızlığı güvence altına alınmasına,

-Ağır insan hakları ihlallerinden olan işkence suçuna karşı tolerans gösterilmemeli; özellikle kapalı kurumlardaki işkence ve kötü muamele iddiaları etkin şekilde araştırılmalı, önleyici çalışmalar yürütülmeli,

-Adalete erişimde dezavantajlı grupların yaşadığı engellemelerin ortadan kaldırılmasına, Antigypyisizmle ve ayrımcılıkla mücadelede etkin mekanizmaların oluşturulmasına,

-Mağdurların iyi olma halini korumaya yönelik iyileştirici ve güçlendirici mekanizmalar oluşturulmasına

dönük adımlar atılmasını için Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) sorumluluklarını hatırlatmaya yönelik çağrıda bulunuyoruz.

 

17 Ocak Salı Günü saat 9.55’te İstanbul Anadolu Adilyesi 31 Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tüm insan hakları savunucularını davet ediyoruz.

 

  1. Anadolu Yakası Romanları Kültür ve Yardımlaşma Derneği
  2. BoMoVu – Irkçılık Çalışma Grubu
  3. Dicle Görme Engelliler Derneği
  4. EÇSAV (ENGELLİ ÇALIŞANLARIN HAKLARINI SAVUNMA İZLEME VE GELİŞTİRME PLATFORMU)
  5. Engelsiz Bileşenler Federasyonu
  6. Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
  7. Evrensel Görme Özürlüler Derneği
  8. Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu
  9. Hukukçu Dayanışması
  10. İnsan Hakları Derneği
  11. İstanbul Roman Hakları Federasyonu
  12. İZHALKDAN
  13. Jineps Gazetesi
  14. Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği
  15. Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  16. Mersin Romanlar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği
  17. Özgürlük için Hukukçular Derneği
  18. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi
  19. Romani Godi(Roman Hafıza Çalışmaları Derneği)
  20. Roman Hakları Derneği
  21. Roman Medya Haberleşme ve Dayanışma Derneği
  22. Rosa Kadın Derneği
  23. Samsun Roman Hakları Derneği
  24. Sivil Düşler Derneği
  25. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)
  26. TOCH (Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk Çalışmaları )
  27. TÜKD MERSİN
  28. Yaşam Bellek Özgürlük Derneği
  29. Yurttaş Girisimi
  30. Yurttaşlık Derneği

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.